2018年7月10日星期二

金手指 [孫柏文] 2018 07 10


一招擺平貿易戰


小米(1810)抽完,HIBOR回順,股市反彈。後市又放眼聯儲局同貿易戰。不過今期,連聯儲局都話睇貿戰戰況,去決定利息。更唔講我國中央。
特朗普,佢基本上越戰越勇。將多年來花旗國人原本覺得為世界更好嘅奉獻,變成覺得俾人搵笨嘅位,逐個攞出來打。我都係嗰句,對付特朗普,就好似對付港女咁。
港女考慮,排第三係講着數。大家就係咁話大陸要冇事,就要畀着數。不過事實已經證明,之前大陸啲讓步冇一個work。所以冇着數唔緊要,因排第二係有冇feel。花旗國人對住一個又一個舐佢甜頭,不過又要話佢衰(歐盟),冇feel。
呢個大陸人(中央轉軚都太遲)日日話自己有幾勁,不過好多小動作,就確實冇feel。
不過冇着數冇feel都唔緊要,因港女最緊要係乜?就係面。你諗吓,個個國家對美都有貿易盈餘,不過打來打去,都唔搞日本?就係因為佢嘅首相,同特朗普握手時,擺到明做鵪鶉,beta male。個樣要痛,隻手要紅。咩法國、加拿大啲領導,話同特朗普鬥力喎,咪舐嘢囉。
所以,下次習大大見特朗普,好似安倍晉三咁握手,貿易戰會迎刃而解。香港、台灣人,條氣又順。大陸人又會因防火牆,睇唔到,繼續有自己獨特一套reality。咪話孫柏文冇為國家獻計啊!

沒有留言:

發佈留言