2018年7月3日星期二

金手指 [孫柏文] 2018 07 03


鑽石價值面臨暴跌


12年前,孫柏文啱啱開始寫本欄時,曾寫過一篇題為〈鑽石可以保值?哈、哈、哈!〉嘅文。當時我用珍珠歷史做比喻,話因科技進步,鑽石係唔會有保值能力。珍珠係碳酸鈣化合物,當年日本拉麵商人御木本幸吉(Mikimoto)發明人造養珠後,珍珠價格每況愈下,天然珠、人造珠總體價格都大跌,成為人人唔使點諗都買得起嘅普通飾物。
鑽石根本上係碳,只係因同其他碳化物唔同,化學組織上光折射率極高,所以先咁閃。鑽石係要地殼長時間經巨大壓力同高溫產生,所以罕有。雖人類50年前已發明人造鑽,因科技問題製造成本極高;不過近年造鑽成本不斷下滑,質素不斷提升,工業用鑽基本上已完全唔用天然鑽。
數周前唔少傳媒報道鑽石業龍頭De Beers180度飄移,今天的我摧毀昨日的我,話會開始賣人造鑽,話原本賣幾萬蚊嘅一卡鑽,幾千就有交易。經過數周明查暗訪,我發覺問題嚴重。大家都中咗鑽石毒,知「鑽石恒久遠」,即世上掘過出來嘅鑽石冇消失過。由鑽石企業自己多年扣起,人為縮供應嘅鑽石,到各位保險箱裏嘅珍藏,一旦見人造鑽巨浪殺到,人踩人咁放時,鑽價可以點?不過今日送鑽石溝女會仲令港女有feel。點解?明知價格會好快跌到一仆一碌,都肯為博紅顏片刻一笑去買。呢一笑,對送鑽嘅人,你話幾值錢!

沒有留言:

發佈留言