2018年5月29日星期二

金手指 [孫柏文] 2018 05 29


俄鋁及雙重認證


今日要update大家關於兩件之前數周講過嘅事。
首先,對上一篇,孫柏文對證監要我哋散戶,買任何股票實施嚴重拖慢交易嘅強制「雙重認證」,得到突破。
有人搵我傾偈,話證監有人知揩晒嘢,不過啲官為交差升職唔可以向現實低頭,所以落實時會明存實亡。即係點解?即係將「雙重認證」點做,畀番啲行自己界定。
啲白痴銀行,例如中銀,繼續要求次次撳入買賣頁都要「雙重認證」,等得來、入埋盤,個價已冇咗。不過有股票行,第一次開app後,發個短訊畀你入密碼,之後永不再要「雙重認證」,擺到明就係「證監正XX,不過個牌你發,冇計」嗰隻。如果你想轉股票行,去FB到PM我。
第二想update大家,就係六月初面對制裁落實死期,我揸重貨嘅俄鋁(486)。𠵱家個關鍵係美帝要見到啲乜,先算「歐柏嘉已失控制權」。咁歐柏嘉係先控一間叫En+嘅公司,而En+就揸住俄鋁。
咁俄鋁上周突然所有母公司En+委派嘅董事,全部辭職,連歐柏嘉都起身。即就算歐柏嘉減持En+失敗,En+都鋪路賣走俄鋁。
咁噚日俄國政府話會有措施撐俄國鋁業(即俄鋁啦),亦係為快來嘅股權重組後,同美帝講數時儲子彈。當然,一日美帝未正式放生,一日都未派彩。睇對上幾日金仔同侵侵跳舞,都知劇情可幾𥧌迴路轉啊。

沒有留言:

發佈留言